Novhtehkh – Sydsamisk skosömnad

Tjaelije Aajege 7 jaepie juassah
Gåatan  /  Maahtoeh  /  Novhtehkh – Sydsamisk skosömnad

Nå er den her! Aajege gir ut boka «Novhtehkh – Sydsamisk skosömnad». Lena Persson har skrevet boka og Anne Rustad har stått for design og layout. Den ble lansert i forbindelse med Raasten rastah på Storstuggu Røros fredag 26. september 2014.

Goelkegaamegh, novhtehkh, gejhkehkh, tussar, lappskor, skaller – ja kjært barn har mange navn sies det. I boka beskrives hele prosessen for sørsamisk skosøm fra ivaretakelse av råmaterialer til ferdigsydd sko. Her presenteres 6 ulike sko modeller fra hele det sørsamiske området. For hver enkelt modell er det utarbeidet mønster for søm, og prosessen beskrives av bilder sammen med tekst.

Boka «Novhtehkh – Sørsamisk skosömnad» er resultatet av prosjekter med kartlegging og dokumentasjon av sørsamisk skosøm. Til sammen 6 informanter har delt med seg av sin unike kunnskap om sørsamisk skosøm, som videre er blitt bearbeidet og formidlet av forfatteren Lena Persson.

Prosjektene har vært finansiert av Sametinget i Norge, Sør- Trøndelag fylkeskommune og Aajege. Aajege har koordinert prosjektene, og er ansvarlig for bokutgivelsen.

Boka vil være mulig å kjøpe på utsalgssteder for samisk litteratur, og hos Aajege på Røros. Anbefalt utsalgspris er kr. 350.

Filene hentes her:
Pressemelding Novhtehkh » [PDF, 446 kb]

Ta kontakt med oss dersom det er et problem med nedlasting av filer, så sender vi deg disse på e-post.